In vele medicijnen zitten alcohol (paracetamol enz.)is het dan haram om medicijnen te nemen?

Detail van de Vraag
In vele medicijnen zitten alcohol (paracetamol enz.)is het dan haram om medicijnen te nemen?En het is niet verplicht om die te nemen?
Antwoord

Beste Broeder/ Zuster,

Op dit gebied kunnen er veel maatregelen getroffen worden. Er kan bijvoorbeeld aan de huisarts gevraagd worden of hij/zei niet-alcoholische medicijnen voorschrijft. De apothekers kunnen je daarbij ook helpen. Het is niet haram om medicijnen te gebruiken die niet vervangen kunnen worden door niet-alcoholische varianten. Als een medicijn met alcohol je beter gaat genezen dan een medicijn zonder alcohol, mag je het medicijn met alcohol gerust gebruiken.

Iemand heeft ooit onze Profeet (v.z.m.h.) een oordeel over het nuttigen van alcohol gevraagd. Onze Profeet (v.z.m.h.) heeft aangegeven dat alcohol verboden is waarop de persoon in kwestie zei dat hij alcohol nuttigde als medicijn. Het antwoord van ons profeet (s.a.v.) luidde als volgt:

Alcohol is geen medicijn. Het is een probleemveroorzaker!

Aan de hand van deze hadith maken we op dat alcoholische stoffen niet – zomaar - als medicijn gebruikt mogen worden. Dit is echter een oordeel voor niet noodzakelijke (levensbedreigende) situaties. Men mag niet snel tot de conclusie komen dat er niks aan te doen valt, maar kan eerst via de huisarts of apotheek naar alternatieve medicijnen vragen.

In situaties waarin er geen alternatief is voor een medicijn dat alcohol bevat, is het dus toegestaan om het medicijn met alcohol te gebruiken. Als een gelovige arts een alcoholische medicijn aanraadt, in het geval van een levensbedreigende situatie, is dit niet haram.

İslam Geloof

Auteur:
İslam Geloof
Onderwerp Categorieën:
Read 12.202 times
In order to make a comment, please login or register