Wat zegt de Islam over dromen? Hoe onstaan deze?

dromenDromen worden beschreven als waarheden die middels engelen het bewustzijn wekken, of als warrige verbeeldingen die door satanische inprentingen ontstaan.

De volgende punten dienen constant voor ogen gehouden te worden:

 1. Het is niet zo dat alleen moslims waarheidsgetrouwe dromen zien. Niet moslims kunnen ook zulke dromen hebben. Zoals de heerser van Egypte en de twee personen in de kerker gedroomd hebben.
 2. Niet iedereen heeft dezelfde eigenschappen en kenmerken. Waarheidsgetrouwe dromen komen in zeldzame toestanden voor en bij personen die een gevoelige ziel hebben.
 3. Je leven ordenen en regelen baserend op de dromen die je hebt gezien is onjuist. Want het nagaan van hoe betrouwbaar en/of nauwkeurig de droom was, is onmogelijk.
 4. Alleen diegene die de droom heeft gezien kan handelen volgens die droom. Maar het is niet verplicht om ernaar te handelen. Want het is niet zo dat als iemand droomt dat hij een ongeluk heeft gehad en vervolgens op reis gaat en verongelukt, zelfmoord heeft gepleegd.

Het is hierdoor dat in Fikh en Kalam wetenschap (Kennis van de islam, het onderzoek van de principes van het geloof) en in het rechtbank een droom niet als bewijs wordt geaccepteerd. Dromen zijn waarheidsgetrouw, maar personen die waarheidsgetrouwe dromen zien en op een juiste manier interpreteren, komen weinig voor.  Dromen worden goed geïnterpreteerd door gebeurtenissen. Sommige dromen worden samen met de toelichting ervan gezien. Sommige mensen kunnen hun droom niet toelichten, maar weten dat het een trouwe droom is.

Het toelichten van een droom is een Godgegeven. Niet iedereen kan een droom toelichten. Rede en logica zijn hiervoor niet voldoende. Dromen moeten aan mensen verteld worden die mededogend zijn en raad kunnen geven, niet aan mensen die de droom niet goed kunnen toelichten. De profeet (v.z.m.h.) vertelt in een overlevering het volgende:

“Zolang een droom aan niemand is verteld, is hij (de droom) gebonden aan een poot van een vogel (het zal niet verschijnen/uitkomen); als hij het vertelt dan zal het verschijnen/uitkomen. Als dit het geval is, dient men de droom alleen aan personen die intelligent zijn, van je houden of die je raad kunnen geven vertellen.” [qtip:1| Tirmizi]

Ze vroegen aan Imam Malik:”Kan iedereen dromen toelichten?” hij antwoordde daarop:”Kun je spelen met profeet schap?”. Imam Malik zei ook het volgende:”Mensen die dromen goed kunnen interpreteren moeten het toelichten. Als diegene het goed ziet dan kan hij het vertellen; Als hij het niet goed ziet dan moet hij het of goed vertellen of helemaal niet.”

Op de vraag: “Als hij hem niet positief interpreteert,  moet hij hem dan positief vertellen?” antwoordde hij “Nee”; vervolgens: ”Droom is een deel van het profeetschap. Met het profeetschap valt niet te spelen.” [qtip:2| Kurtubî, Tefsir, IX, 122-127; Elmalılı, Hak Dini Kuran Dili, IV, 2863-2869; Kuşeyri Sarih Tercümesi, XII, 271]

Er zijn twee soorten dromen:

    1)  Waarheidsgetrouwe en mooie dromen. Dit soort dromen komen in het echte leven uit. De dromen die vrome gelovigen en profeten zien, zijn van dit soort. Het komt soms ook voor dat niet religieuze mensen dit soort dromen zien.

Dit soort dromen kunnen we verdelen in drie groepen;

 1. Dromen die zo open en duidelijk zijn dat ze geen behoefte tot interpretatie en toelichting hebben, zoals die van profeet Ibrahim(a.s.)...
 2. Dromen die gedeeltelijk behoefte hebben aan interpretatie en toelichting, zoals die van Hz. Yusuf(a.s.)…
 3. Dromen die afhankelijk zijn van interpretatie en toelichting, zoals de droom van de heerser van Egypte…

    2)  Dromen die chaotisch en geen enkele betekenis hebben.(ook wel adğaş genoemd).

Dit soort dromen kunnen we opdelen.

 1. Dromen waarbij de satan speelt met de slapende waardoor hij overstuur raakt. Bijvoorbeeld: een droom waarin hij onthoofd wordt en dat hij achter zijn eigen hoofd aanrent. Of waarbij hij in een gevaarlijke en angstwekkende situatie beland en dat er niemand hem komt helpen.
 2. Engelen iets dat haram is voor de slapende halal laat lijken of dat zij hem iets als haram doen voorstellen wat onmogelijk is, en daden die hierop lijken.
 3. Het praten of het wensen van iets in wakkere toestand in je droom zien.

In dit geval zien we dus dat er drie soorten dromen zijn:

 • - Een droom die goed nieuws door Allah kan zijn. Dit noemen we de droom der Rahman.
 • - Een droom zien over iets waar hij in wakkere toestand belang aan heeft gehecht en met al zijn hart bezig is geweest.
 • - Door satan geïntimideerde droom. Dit noemen we droom van de satan.

De dingen die een moslim moet doen als hij een slechte droom heeft gezien, is drie keer toevlucht zoeken bij  Allah tegen het kwaad van de droom en het kwaad van satan, zeggende: “Allah, ik zoek toevlucht bij U voor het kwaad van deze droom en het kwaad van satan die ver van Uw barmhartigheid is.” Om ervoor te zorgen dat de droom in Ghair (positief) veranderd verricht men een smeekbede. Dit soort dromen worden aan niemand verteld.

Als iemand wakker wordt omdat hij een mooie droom heeft gezien, dan behoort hij Allah te prijzen. Hij zal blij worden door deze droom, hij zal het accepteren als goed nieuws. Hij zal deze droom vertellen aan iemand van wie hij houdt, en beslist niet aan iemand van wie hij niet houdt.

Read 18.389 times
In order to make a comment, please login or register