O zieke die een remedie zoekt voor zijn kwaal!

O zieke die een remedie zoekt voor zijn kwaal! Er zijn twee soorten ziektes: echte ziektes e ingebeelde ziektes. Voor de echte ziektes heeft de Wijze en Majesteitelijke Genezer, in Zijn apotheek die de hele wereld omvat, voor elke kwaal een geneesmiddel in voorraad; die geneesmiddelen hebben kwalen nodig en Hij heeft voor elke kwaal een kuur geschapen. Het is door de Islam toegestaan en het wordt aanbevolen om geneesmidddelen in te nemen en te gebruiken, maar we moeten wel beseffen dat de uitwerking en de heling uitsluitend van Allah afkomstig zijn. Zoals Hij zorgt voor de remedie, schenkt Hij ook de genezing.

Het naleven van voorschriften van vrome en gespecialiseerde artsen is een belangrijke geneesmiddel. De meeste ziektes krijgen we door misbruik van middelen, het zich niet houden aan diëten, verspilling, fouten, losbandigheid en onverschilligheid. Een vrome arts zal natuurlijk binnen de grenzen van wat door de Islam is toegestaan adviseren en raadgeven. Hij zal misbruik en verspilling verbieden en troost bieden. Omdat de patiënt vertrouwen heeft in de recepten en troostende woorden an de arts, verminderen de klachten; dit schenkt hem rust en verlost hem van smart.

Voor ingebeelde ziekten is het meest invloedrijke medicijn: er geen aandacht aan te schenken. Hoe meer aandacht je eraan besteedt, hoe groter en erger deze ziekten worden. Doch als je er geen aandacht aan besteedt, verminderen en verdwijnen ze vanzelf. Wanneer iemand bijen wegslaat komen ze juist om zijn hoofd vliegen, maar als hij zich er niets van aantrekt, verdwijnen ze vanzelf. Wanneer iemand geobsedeerd raakt door een voor zijn ogen bengelend touwtje in het donker, wordt dat groter en maakt dat hem uiteindelijk zo bang, dat hij er als een dwaas (en als een haas) vandoor gaat. Maar als hij er geen aandacht aan besteedt, begrijpt hij dat een gewoon touwtje geen slang kan zijn en lacht hij om zijn eigen zorgen.

Wanneer de hypochondrie chronisch wordt, kan het een echte ziekte worden. Voor mensen die lijden aan waanvoorstellingen en bij nerveuze types kan dat een ernstige ziekte zijn; zij maken van een mug een olifant en verliezen hun mentale kracht. Vooral indien zij zijn overgevelerd aan meedogenloze of oneerlijjke, halve dokters, nemen de waanvoorstellingen vaak nog toe. Als de patiënt rijk is, raakt hij zijn bezittingen kwijt; in andere gevallen verliest hij of zijn verstand of zijn gezondheid.[qtip:(1)|Zegeningen voor de zieken, de twintigste geneeswijze]


 

[1] Bediuzzaman Said Nursi, Zegeningen voor de zieken, pp. 48-50]

Read 7.646 times
In order to make a comment, please login or register
GERELATEERDE VRAGEN