De Nafs-e Emmare oftewel Ego

 

De Zeventiende Sententie

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ - اِنَّ النَّفْسَ َلاَمَّارَةٌ بِالسُّوۤءِ 

 De toelichting van het voornoemde vers: ‘’Het ego spoort altijd aan tot het kwade’’ en de verheven inhoud van de overlevering: اَعْدٰى عَدُوِّكَ نَفْسُكَ الَّتِى بَيْنَ جَنْبَيْكَ ‘’ Jouw grootste vijand is jouw ego’’ zijn de bronnen van deze sententie.

Hij die zijn ego bewondert en liefheeft, kan – zolang hij zijn zedeloze ego niet zuivert – een ander niet liefhebben. Al oogt hij liefhebbend, hij kan niet innig liefhebben. Het profijt en genot dat een ander hem bezorgt heeft hij lief. Een desbetreffend persoon is er constant op uit om zichzelf te laten bewonderen en beminnen. Zijn tekorten schrijft hij niet toe aan zichzelf. Integendeel, als een advocaat gaat hij in verdediging en pleit zichzelf vrij. Door met grootspraak en misschien zelfs leugens zijn ego te prijzen en vrij te pleiten, verheiligt hij als het ware zichzelf; waarna hij naargelang zijn zelfverheffing een klap van het vers: [qtip:(1)|Die zijn lusten als God neemt (25:43)] مَنِ اتَّخَذَ اِلٰـهَهُ هَوٰيهُ ontvangt.

Zijn zelfverheerlijking en begeerte naar liefde zullen tegendraads werken, ergernis opwekken en hem afstotend portretteren. Bovendien verliest hij zijn oprechtheid bij taken die het hiernamaals aanbelangen en vervangt haar met pronkerij. Door zich te laten overmannen door gevoelens en egoïstische lusten – welke blind zijn voor consequenties, niet stilstaan bij gevolgen en verbonden zijn met voorhanden genietingen – zal hij door een beslissing van verwarde gevoelens, omwille van een uur genot een jaar gevangenisstraf ondergaan. Vanwege een minuut durende trots of wraakactie ondervindt hij een straf van tien jaar. Als een verwend kind dat een deel van de Qur’an verkoopt voor een snoepje, verkoopt hij zijn zegeningen ter waarde van diamanten voor genietingen en egocentrische zaken ter waarde van waardeloze glasstukken om zijn ego te strelen, lusten te bevredigen en begeertes te vergenoegen. Aldus lijdt hij verlies aan winstgevende zaken.

اَللّٰهُمَّ احْفَظْنَا مِنْ شَرِّ النَّفْسِ وَالشَّيْطَانِ وَمِنْ شَرِّ الْجِنِّ وَاْلاِنْسَانِ

Allah, behoed mij tegen het kwaad van mijn ego en de duivel, en tegen het kwaad van de djin en de mens.

 

[Bediuzzaman Said Nursi, De traktaten over oprechtheid, De zeventiende sententie, blz 63]

Read 7.472 times
In order to make a comment, please login or register
GERELATEERDE VRAGEN